Sfintele Icoane
În cultul creştin ortodox, icoanele se bucură de o cinste deosebită. Dumnezeu se adoră, iar sfintele icoane se venerează. Această venerare a sfintelor icoane are puternice temeiuri scripturistice, patristice şi raţionale.
La aceasta se adaugă şi puterea taumaturgică, potrivit căreia, prin sfintele Icoane se arată puterea făcătoare de minuni a lui Dumnezeu.
Icoana este o imagine sfântă în plan fizic, deoarece reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului, Sfinţii Îngeri şi Sfinţii cu putinţă de pictat, datorită trupului pe care l-au avut. Temeiul scripturistic al icoanei este întruparea lui Dumnezeu: “Şi Cuvântul s-a făcut trup...” (Ioan 1,14).
Prin Sfânta Icoană, potrivit învăţăturii Bisericii Ortodoxe, Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, mărturisim faptul întrupării lui Dumnezeu şi o dată cu aceasta vedem chipul omului îndumnezeit, mântuit, adus la starea cea dintâi de sfinţenie sufletească. Trupurile Sfinţilor sunt înfăţişate în Icoanele noastre ca temple ale Duhului Sfânt, în care locuieşte şi lucrează Dumnezeu (I Corinteni 6,19).
P.C.: Ce este Sfânta Icoană?
P.I.: Icoana este locul ocupat de Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului, Sfinţii şi Sfinţii Îngeri, în chip haric, prin lucrare. Credinţa evocă această prezenţă plină de har, cu care credinciosul vorbeşte în rugăciune. Imaginea icoanei face să apară în mintea credinciosului, prin credinţă şi har, persoana al cărei chip este pictat, astfel încât orice cinste dată icoanei revine persoanei şi nu materiei din care a fost făcută icoana.
În chip hiperbolic, icoana este numită şi o apariţie: “Într-adevăr, se poate afirma că icoana nu face decât să provoace în mintea credinciosului apariţia persoanei a cărei icoană este. Tocmai de aceea cinstirea icoanelor s-a numit şi relativă, fiindcă ea se referă la original, la persoana pictată şi nu la materia icoanei (lemnul, vopseaua, rama, sticla...)”. “Cinstirea icoanei trece la original şi cel ce se închină icoanei, se închină persoanei pictate” (Sinodul al VII-lea Ecumenic).
Icoanele nu sunt venerate pe temeiul material, substanţial, nu ne închinăm la lemn sau vopsele, ci la persoana reprezentată. După cum, uitându-ne la o fotografie a mamei, mintea noastră nu rămâne la hârtia fotografică, ci merge la chipul mamei.
Prin slujba sfinţirii Icoanei, se stabileşte legătura harică între Icoana pictată şi Sfântul reprezentat, astfel încât Icoana devine nu numai o reproducere sau multiplicare, dar primeşte darurile şi puterile facerii de minuni ale persoanei pictate: tămăduirea de boli, izgonirea diavolilor, izbăvirea de necazuri şi împlinirea cererilor mântuitoare.
P.C.: Care este temeiul scripturistic şi patristic al cinstirii sfintelor icoane?
P.I.: Potrivit Sfintelor Scripturi, Dumnezeu rămâne în fiinţa Sa inaccesibil, dar s-a arătat oamenilor în unele teofanii sau în hristofanii, ori în pnevmatofanii, ori ca lumină neapropiată. De asemenea, ştim că omul este făcut după chipul lui Dumnezeu, (Facerea 1,26) şi trebuie să ajungă la asemănarea lui Dumnezeu, prin sfinţenie (Ioan 5,48). De asemenea, “Dumnezeu s-a arătat în trup” (I Timotei 3,16), cu chip de om (Filip. 2,7-8).
Mântuitorul Iisus Hristos este chipul lui Dumnezeu (II Corinteni 4,4), “chipul fiinţei lui Dumnezeu” (Evrei 1,3). Ştiind că Dumnezeu Tatăl este ca Dumnezeu Fiul, iar Dumnezeu Fiul s-a arătat ca om printre oamenii cei făcuţi după chipul Său şi cărora Duhul Sfânt lis-a arătat ca porumbel şi ca flăcări de foc, Biserica a îngăduit reprezentarea prin Sfintele Icoane a modului în care s-a făcut oamenilor accesibil Dumnezeu cel nevăzut.
Celor care spun că Icoana redă numai trupul Domnului Iisus Hristos, Sfântul Ioan Damaschin le răspunde: “Întrucât umanitatea Mântuitorului Iisus Hristos este legată de dumnezeirea sa, neîmpărţită şi nedespărţită, Icoana Dumnezeului - Om este imaginea desăvârşită a lui”. La fel, minunile care sunt arătate pictate pe icoane sunt săvârşite prin activitatea trupească, dar cu ajutorul neapărat trebuincios al Dumnezeirii, care este străvăzută prin materialitatea icoanei.
Din Vechiul Testament aflăm că existau în templu figuri şi chipuri cu aceleaşi semnificaţii ca şi sfintele icoane. Dumnezeu a poruncit lui Moise ca să confecţioneze Cort Sfânt (Ieşirea cap. 36), în care au fost aşezate “chipuri de heruvimi” (verset 8) şi chivotul (Ieşirea 37,1). Cortul Sfânt “purta în el icoane şi tipul celor cereşti”. Evreii se închinau Heruvimilor şi Chivotului (Iosua 7,6). Peste Cortul cu Icoanele heruvimilor se arăta slava lui Dumnezeu (Ieşirea 40,34-35; III Regi 8,11; II Paralipomena 5, 14).
În cartea lui Iosua se vorbeşte de trecerea Iordanului: “Preoţii care duceau Chivotul stăteau ca pe uscat în mijlocul Iordanului, cu picioarele neudate, iar fiii lui Israel au mers ca pe uscat, până ce tot poporul a trecut prin Iordan” (Iosua 3,17). Chivotul cu icoanele Heruvimilor era purtat de Israeliţi în călătorii (Numerii 10,33) şi în războaie (Iosua cap. 6), pentru dobândirea ajutorului dumnezeiesc. Înaintea Chivotului cu Icoane Sfinte (chipuri de heruvimi), idolii se prăbuşeau la pământ.
Filistenii au luat Chivotul Domnului şi l-au aşezat în capiştea zeului Dragon. A doua zi, acesta zăcea cu faţa la pământ înaintea Chivotului, cu capul, mâinile şi picioarele tăiate (I Regi 5,1-5). Cei care au privit fără evlavie Chivotul Sfânt şi icoanele de pe el (chipurile de heruvimi) au fost pedepsiţi cu urgie mare. 50.070 de oameni din Bet-Semeş au fost greu loviţi pentru acest păcat (I Regi 6,19). Cine se atingea fără evlavie de icoanele sfinte ale Heruvimilor şi de Chivotul Sfânt, era pedepsit cu moarte: “Atunci S-a mâniat Domnul pe Uza şi l-a lovit pentru că şi-a întins mâna spre Chivot; şi el a murit acolo pe loc înaintea lui Dumnezeu” (1 Paralipomena 13,10; Numerii 4,15).
Păgânii care răpeau Sfintele Icoane şi le ţineau la dânşii erau pedepsiţi cu răni dureroase şi alte calamităţi: “Şi a apăsat mâna Domnului asupra Aşdodenilor şi i-a lovit şi i-a pedepsit cu bube usturătoare” (1 Regi 5, 6).
Cei ce se închinau lui Dumnezeu înaintea Sfintelor Icoane (chipurilor de heruvimi) erau izbăviţi de furia răzvrătiţilor şi a vrăjmaşilor care erau pedepsiţi (Numerii 12,10; 16,21). Pe cei care cinsteau Sfintele Icoane (chipurile de heruvimi) şi le primeau în casa lor cu evlavie, Domnul i-a binecuvântat cu toată casa lor: “Şi n-a voit David să ducă Chivotul Domnului la sine, în cetatea lui David, ci l-au întors în casa lui Obed-Edom Gateanul. Şi a rămas Chivotul Domnului în casa lui Obed-Edom Gateanu trei luni, şi a binecuvântat Domnul pe Obed-Edom şi toată casa lui” (II Regi 6,10-12). Icoanele din Vechiul Testament au fost cinstite de Mântuitorul Iisus Hristos şi de Sfinţii Apostoli care s-au închinat înaintea chipurilor Heruvimilor.
În Noul Testament, afăm că Dumnezeu s-a arătat oamenilor, în Persoana Fiului Său, după cum mărturisesc Sfinţii Evanghelişti şi Sfinţii Apostoli. A treia Persoană a Preasfintei Treimi, Duhul Sfânt, S-a arătat oamenilor în chip de porumbel, la Botezul lui Iisus Hristos (Matei 3,16), la Schimbarea la Faţă în chip de nor luminos (Matei 17,5), iar în ziua Rusaliilor, în chip de limbi de foc, deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli (Faptele 2,1-4).
P.C.: Înainte de venirea Mântuitorului Iisus Hristos erau cinstite Sfintele Icoane?
P.I.: Pentru faptul că Sfintele Icoane împărtăşesc funcţia lor de mijlocire, inclusiv a puterii nevăzute a persoanei pictate, ele îşi justifică existenţa şi se bucură de venerare deosebită. Credincioşii cinsteau Sfintele Icoane (Chivotul Legii cu ccele două chipuri de heruvimi), aprinzând înaintea lor candele şi lumânări (Levitic 24,2-4; Faptele Ap. 20,8; Apocalipsa 11,4), le tămâiau (Ieşirea 30,1; Meleahi 1,11; Apocalipsa 5,8) şi se închinau lor (Psalm 5,7), se aplecau înaintea lor cu feţele la pământ (Iosua 7,6). Împăratul şi Proorocul David, îmbrăcat în haine de sărbătoare se ruga înaintea Chivotului şi a icoanelor sfinte (chipurilor de heruvimi) (II Regi 12,20). De asemenea, aduceau jertfe lui Dumnezeu înaintea icoanelor şi a obiectelor sfinte (III Regi 3,15).
Sfântul Ioan Damaschin ne spune: “Nu am prea multe cărţi şi nici prea mult timp liber pentru a citi; dar intru în Biserică, spitalul obştesc al sufletelor, înăbuşit de gânduri ca nişte spini; frumuseţea picturii mă atrage ca să mă uit, îmi desfătează vederea ca o livadă duhovnicească şi îndată slava lui Dumnezeu îmi pătrunde în suflet. Am primit astfel harul răbdării mucenicului, răsplata cununilor şi mă aprind ca prin foc, de dorinţa de a-i imita. Căzând la pământ, mă închin lui Dumnezeu şi prin mijlocirea mucenicului mă mântuiesc”.
P.C.: În primii ani ai creştinismului erau cinstite Sfintele Icoane?
P.I.: Încă de la începutul creştinismului, s-au folosit icoane. În galeriile subterane (catacombe) din Roma, unde creştinii persecutaţi se adunau pentru a săvârşi Sfânta Liturghie, sunt pictate icoane.
În cartea “Roma subterană”, arheologul italian De Rossi arată că în vremea primilor creştini se foloseau şase tipuri de icoane:
O parte din aceste icoane sunt din vremea Sfinţilor Apostoli. Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca a pictat Icoana Maicii Domnului cu Mântuitorul Iisus Hristos, care se numeşte Povăţuitoarea.
În ortodoxie se cunosc Icoane Făcătoare de Minuni, a căror taină rămâne necunoscută. Fie că au fost pictate de sfinţi, fie pentru credinţa puternică a celor care le cinstesc, fie că au fost alese ca instrumente în iconomia divină, ele reprezintă patrimoniu duhovnicesc şi artistic de nepreţuit al evlaviei creştine ortodoxe.
Minunile care se fac prin Sfintele Icoane se săvârşesc cu ajutorul Harului Dumnezeiesc, care este străvăzut prin materialitatea Icoanei.
P.C.: Care sunt cele mai importante Icoane Făcătoare de Minuni din Sfântul Munte Athos?
P.I.: Cea mai preţioasă Icoană din Sfântul Munte Athos este Axion Estin, în faţa căreia a cântat Sfântul Arhanghel Gavriil Axionul: “Cuvine-se cu adevărat...” Icoana se află în Biserica Protaton, din Careia.
A doua icoană miraculoasă este “Portăriţa”, din sec. VII, care a venit singură pe mare, de la Constantinopol.
La Mănăstirea Marea Lavră se află Icoana miraculoasă “Cucuzeliţa”, înaintea căreia a cântat Sfântul Ioan Cucuzel, marele protopsalt al mănăstirii Lavra, din sec. al XII-lea. Într-o noapte, în timpul privegherii, Cuviosul Ioan Cucuzel a auzit din Icoană glasul Maicii Domnului zicându-i “Cântă-mi şi mă laudă, Ioane, că şi Eu nu te voi lăsa!”
La mănăstirea Vatopedu se află Icoana Maicii Domnului “Junghiata”, din sec. XIII-lea. Icoana a fost lovită în obraz cu un cuţit, de paraclisier, şi din obrazul Maicii Domnului a curs sânge.
Tot la mănăstirea Vatopedu mai sunt şi alte Icoane miraculoase ale Maicii Domnului şi anume:
“Ctitoriţa”, sec. IX-lea, care a apărat mănăstirea de piraţi. În timpul invaziei mănăstirii de către piraţi, ea a fost ascunsă sub Sfântul Altar, într-o fântână cu o lumânare aprinsă, de către un diacon, care a fost luat în robie. După 70 de ani, când diaconul s-a întors din robie, icoana a fost găsită stând vertical pe apă şi cu lumânarea aprinsă.
“Chelariţa”, este altă Icoană miraculoasă a Maicii Domnului, care a înmulţit untdelemnul, în timp de secetă.
“Izbăvitoarea de barbari” este Icoana miraculoasă a Maicii Domnului, care a izbăvit mănăstirea de năvălirea agarenilor.
“Mângâietoarea” este Icoana miraculoasă a Maicii Domnului, care a oprit în sec. al IV-lea pe împărăteasa Plakedia, fiica împăratului bizantin Teodosie, ca să intre în Muntele Athos zicându-i: “Până aici! Întoarce-te înapoi! Eu sunt aici Împărăteasa Muntelui! De ce ai venit ca să faci sminteală fiilor mei?”
La mănăstirea Hilandar, se află două icoane vestite ale Maicii Domnului: “Trihierusa” (Maica Domnului cu trei mâini), pictată de Sfântul Ioan Damaschin, şi Icoana “Acatist”.
La mănăstirea Pantocrator, se află Icoana Maicii Domnului “Gherontisa”, adică “Îmbătrânita”.
La mănăstirea Dochiaru, se află Icoana Maicii Domnului “Gorgoepicusa”, “Grabnic ajutătoarea”.
La mănăstirea Filoteiu, se află Icoana Maicii Domnului “Glicofilusa”, “Dulcea sărutare”.
La mănăstirea Xenofont, se află Icoana Maicii Domnului “Hodighitria”, “Îndrumătoarea”.
La Schitul Prodromul, se află Icoana Maicii Domnului “Prodromiţa”, care s-a pictat prin minune dumnezeiască la Iaşi, în anul 1863.
La mănăstirea Zografu, se află Icoana miraculoasă a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, nefăcută de mână omenească, şi o altă icoană miraculoasă a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, donată de Sfântul voievod Ştefan cel Mare.
La mănăstirea Stavronichita, se află icoana în mozaic a Sfântului Ierarh Nicolae, din sec. VIII-lea.
Darurile dumnezeieşti le primim prin Maica Domnului şi prin Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni, pe măsura credinţei, a smereniei şi a jertfirii noastre pentru mântuirea aproapelui.
Troparul din Duminica Ortodoxiei, al Înălţării şi Cinstirii Sfintelor Icoane
“Preacuratului Tău chip ne închinăm Bunule, cerând iertare greşelilor noastre, Hristoase Dumnezeule, că de voie ai binevoit a te sui cu Trupul pe Cruce, ca să izbăveşti din robia vrăjmaşului pe cei care i-ai zidit. Pentru aceasta cu mulţumire strigăm Ţie: Toate le-ai umplut cu bucurie, Mântuitorul nostru, Cel care ai venit să mântuieşti lumea”.
Text din cartea: Icoana Maicii Domnului – izvorâtoarea de Mir de la Mănăstirea Rarău, Editura Panaghia, 2017, 240 p.