Dec. 18, 2022
Vitejie
Stareţul Arhim. I. N. a mers la P.P. Teoctist pentru a-l întreba de ce îl primeşte pe Papa Paul al II-lea în România.
A trecut în rapid de secretar P.S. T., a intrat în cabinetul P.P. Teoctist, dar a văzut lângă uşă două gorile ─ doi bodyguard. Când s-a uitat P.P. Teoctist la Sfinţia Sa şi spre gorile care-l păzeau, a schimbat textul, zicând:
─ Să ne trăiţi întru mulţi ani, P.P. Părinte Patriarh.
Alte întrebări
(Î): Pot intra în mănăstire dacă am soţie?
(R): Singur trebuie să-ţi dai seama, să vezi cum să procedezi ─ să intri în mănăstire sau nu. Tu spui: soţia îmi dă voie. Dar eşti căsătorit. Aşa că vrei să intri în mănăstire, chiar dacă ai soţie. Oare şi ea va pleca la mănăstire? Dacă soţia este de acord şi îţi permite acest lucru din toată inima şi se angajează să ducă o viaţă creştină curată, poţi.
Dacă soţul a părăsit soţia şi copilul şi a venit la mănăstire, iar ei au deviat în păcate, soţul face canon şi pentru ei. Se poate îndrăci, iar mântuirea lui este problematică.
(Î): De ce, vizitând mânăstirile, mulţi nu dobândesc folos duhovnicesc, se smintesc şi le osândesc?
(R): ''Să ştiţi că în fiecare mănăstire sunt două feluri de viaţă: unul obişnuit, lumesc ─ călugării umblă, vorbesc, mănâncă, beau, dorm şi aşa mai deparţe; iar altul strict monahal, trăit în rugăciune, post, citirea Cuvântului lui Dumnezeu, meditaţii dumnezeieşti şi lupta cu patimile. La vedere este numai primul, iar al doilea nu se vede şi este intenţionat ascuns, chiar şi de ai lor, nu numai de cei străini, cum sunteţi voi. Nevăzând acest fel de viaţă, puteţi trage concluzia: «Ce monahism este acesta? Iată de ce sunt ocărâţi monahii şi monahiile!» Pentru că oamenii lumeşti văd numai latura lumească a vieţii; iar pe cea monahală, adevărată, nu o văd, ei aflându-se în mănăstiri doar ca vizitatori'', ne răspunde Sfântul Teofan Zăvorâtul.
(Î): Schimbarea locului îl poate apropia pe Dumnezeu de noi?
(R): Schimbarea locului nu Îl apropie pe Dumnezeu de noi. Oriunde am pleca, tot cu neputinţele şi păcatele noastre ne întâlnim. Totuşi, locul potrivit ne oferă multe înlesniri pentru mântuire.
(Î): Când trebuie să plecăm de la stareţ?
(R): Cuviosul Pimen cel Mare a poruncit să ne despărţim imediat de stareţul care provoacă daune sufletului. Altceva este atunci când nu există daune sufleteşti, ci numai gânduri tulburătoare de la diavol, cărora nu trebuie să le dăm ascultare, deoarece acţionează tocmai atunci când dobândim folos sufletesc.
(I): Pot vizita ortodocşii, îndeosebi slujitorii altarului, o moschee?
(R): Episcopul nu are dreptul să viziteze moschei musulmane, sinagoge evreieşti, case de cult protestante.
(Î): Ce să facem cu icoanele vechi, deteriorate, cu prescurile stricate şi cu artosul alterat?
(R): Să le ardeţi iar cenuşa s-o îngropaţi într-un loc curat. Dar, dacă de la o icoană veche poate fi folosit lemnul, ea poate fi reînnoită sau se poate picta o nouă icoană.
(Î): Este bine să ne tratăm prin hipnoză, magnetism, bioenergie?
(R): Nu trebuie să vă trataţi prin magnetizare, hipnoză, bioenergie. Mai bine vă sfătuiesc ca în timpul bolii să rugaţi preotul să vă spovedească, să vă împărtăşească, să slujească un maslu împreună cu sfinţirea apei şi apoi să vă stropiţi cu agheazmă şi să beţi în fiecare zi din ea, iar împreună cu ea să consumaţi şi anafură.
Cântăreţ la strana mănăstirii
Un părinte cânta foarte frumos la strana mănăstirii. Însă era luptat puternic de patimile trupeşti. A fost la Părintele Cleopa Ilie şi i-a spus despre ispitele pe care le avea. Părintele Cleopa i-a zis:
─ Cânţi cu duh de mândrie. Iar Sfântul Ioan Scărarul spune că ispita celui mândru sunt patimile trupeşti. A întrebat fratele:
─ Ce să fac?
─ Întâi învaţă să plângi pentru păcate, ca să ai pocăinţă şi smerenie când vei cânta.
Ascultarea
Un frate care era de câteva luni la mănăstire a fost chemat de o fostă prietenă la poartă, să-i spună câteva cuvinte. Duhovnicul care era lângă el i-a spus să nu se ducă. S-a gândit în sinea sa:
─ Nu se poate întâmpla nimic rău, în câteva minute de la câteva vorbe.
A plecat să vorbească, apoi a plecat cu totul şi s-a căsătorit şi a avut 12 copii.